fbpx

חדלות פרעון

נקלעתם למצב שאינכם יכולים לשלם יותר את חובותיכם? הן כאדם פרטי והן כעסק הנקלע לקשיים כלכליים יתכן ואתם נמצאים בפתחה של פשיטת רגל. קיימות אפשרויות לחלוקת החוב לתשלומים או לקביעה של הסדר עם הנושים שלכם שכדאי להכיר. במאמר זה נדבר בהרחבה על תהליך פשיטת הרגל ונכיר כמה מהמושגים החשובים שתפגשו בדרך ליציאה מהבור הכלכלי.

לאחר בחינה מדוקדקת של השפעת החובות בהוצאה לפועל על אנשים רבים החלה רפורמה בבתי המשפט בכל הנוגע לטיפול בחדלות פירעון ופשיטות רגל. אחד מהשינויים הבולטים ברפורמה החדשה הוא שגם רשמי הוצאה לפועל יכולים להעניק "הפטר חובות" עליו נרחיב בהמשך.

עד כה פעולה זו שהייתה נתונה לסמכות שופטי בית המשפט המחוזי דרשה הליך משפטי יקר וארוך וכעת ניתן יהיה לקבל את ההפטר בקלות רבה יותר. ההנחה העומדת בבסיס שינוי זה היא העובדה כי אותם חייב נמצאים במילא בהליך בהוצאה לפועל מול הרשם ואין טעם לבזבז את זמנם של שופטי בית משפט השלום על חובות בסכומים קטנים יחסית.

​הקניית הסמכות לנהל הליכי חדלות הפרעון של חייבים קטנים יחסית לרשם ההוצאה לפועל – החוק קובע כי הליכי חדלות הפרעון של חייבים בעלי חובות בהיקף נמוך יחסית, עד 150,000 ₪, יתנהלו בפני רשם ההוצאה לפועל ולא בבית משפט.
במסגרת ההליך החדש נעשה גם ניסיון להבדיל בין שתי קבוצות חייבים: אנשים שנקלעו למצב כלכלי קשה עקב התנהלות פיננסית לא נכונה ו"רמאים" – אנשים המנסים לנצל את המערכת על מנת לקבל שירותים או כספים מבלי לשלם עליהם ולאחר מכן להכריז על עצמם כפושטי רגל.

כחלק מהרפורמה, בעלי חובות גדולים, יגיעו בכל זאת לבתי המשפט אך יעמדו בפני שופטי בית משפט השלום שיוכשרו במיוחד לטיפול בחדלות פירעון. חייבים אלה, שבית המשפט מזהה שלא פעלו בתום לב, ישלמו את כל הסכום, בתוספת ריביות כבדות לנושים הקטנים כמו הספקים והלקוחות ולא יקבלו הפטר עד שכל הסכום שולם.

מהי חדלות פרעון?

על פי החוק המעודכן חדלות פרעון מוגדרת כ"מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו". התוספת החדשה להגדרת חדלות הפרעון ממוקדת בהתחייבויות העתידיות של החייב לצד הנכסים הקיימים בפועל. לדוגמה, חייב שיש בידו דירה השווה מיליון וחצי שקלים שקנה במזומן, יזכה להסדר חוב שונה מחייב שיש בידו דירה השווה מיליון וחצי שקלים – אך גם חייב משכנתא לדירת ילדיו בשווי של מיליון שקלים.

ההתחייבויות העתידיות לתשלום המשכנתא של החייב השני ישפיעו על יכולת החזר החובות שונות גם אם שניהם משתכרים משכורת זהה.
תחילת תהליך יציאה מהחוב
עסק או אדם פרטי הנקלעים לחוב מתחילים תהליך ארוך לסילוק חוב זה המתחיל בפתיחה של תיקי הוצאה לפועל כנגד החייב. אם החייב אינו יכול לשלם את החובות בתוך זמן קצר, החוב תופח לממדים עצומים בשל הריבית הכבדה של ההוצאה לפועל. לכן, במידת האפשר, באמצעות סיוע של עו"ד שיקום כלכלי החוב מחולק לתשלומים ומתבצע איחוד תיקים.

לסיכום, מחיקת חובות בהליך החדש עומדת לסייע למשפחות רבות להפרד מהחוב. כיום, בזכות החלתו של הליך חדש ומזורז יותר על מנת "למחוק" את חובותיכם ולהתחיל את התנהלותכם הכלכלית מחדש ללא כל סנקציות, גם אתם יכולים לצאת מהחוב. תהליך זה מאפשר מחיקת חובות, התחלת הסדר נושים וכן התחלה של התנהלות כלכלית נכונה יותר בה חלק מהחוב ישולם באמצעות מימוש נכסים וחלקו יקבל הפטר. לקבלת מידע נוסף וייעוץ בתחום ניתן לפנות לשירותיו של אופיר ביידה חן  עו"ד פשיטת רגל המתמחה בייצוג חייבים בתיקי הוצאה לפועל ובהתחלת תהליך פשיטת רגל לחברות ולאנשים פרטיים.

יצירת קשר