מאחורי פשיטות רגל תמיד ישנם סיפורים אנושיים של אנשים וגם עסקים אשר נקלעו לחובות קשים שאינם יכולים לפרוע. לפני שנדבר על תיקי פשיטת רגל, חשוב לנו להבהיר 3 נקודות חשובות:
הנקודה הראשונה היא ששמו של ההליך הוא הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי. הליך פשיטת רגל במתכונתו הישנה אינו קיים מאז שנכנס לתוקפו חוק חדלות פירעון החדש. המינוח פשיטת רגל עדיין נמצא בשימוש, כנראה זהו כוחו של הרגל. אבל ההליך שונה מאוד וכולו מבוסס על חקיקה חדשה המחליפה את פקודת פשיטת הרגל.
הנקודה השנייה היא ההגדרה של חדלות פירעון, כפי שהיא מופיעה בחוק. מייד נסביר את ההגדרה.
והנקודה השלישית היא הדגשת המורכבות המשפטית והרגישות של תיקי חדלות פירעון. מאמר זה נותן הסברים כללים, ואפשר לומר מופשטים. מדובר בהליך ”כבד“ ובעל השלכות רבות, וחשוב לבחון (בעזרתו של עורך דין פשיטת רגל) האם זהו ההליך האופטימלי.
פושט רגל פירוש
פושט רגל פירוש הוא מצב המוגדר בחוק בצורה מדויקת. החוק מגדיר זאת כמצב של חדלות פירעון:
כאשר אדם נמצא באחד או בשני המצבים:
- אינו יכול לשלם את חובותיו.
- סכום החובות וההתחייבויות גבוה משווי נכסים.
שימו לב לנקודות הבאות:
- המינוח אינו יכול לשלם את חובותיו יכול להתייחס גם לחובות שעדיין לא הגיע מועד הפרעון.
- אין להתבלבל בין מחסור במזומנים, לבין חדלות פירעון. אם לאדם ישנו חוב של 10,000 שקל ואין לו כסף בחשבון הבנק אך יש לו שני רכבים ודירה, זהו לא מצב של חדלות פירעון.
- ההגדרה תקפה לא רק לגבי אדם פרטי אלא גם עבור עוסק מורשה או חברה בע“מ.
תיקי פשיטת רגל
לצורך כניסה להליך יש להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון. זוהי יכולה להיות בקשה לחדלות פירעון של יחיד או חברה בע“מ. כמו כן מגיש הבקשה יכול להיות גם נושה; כלומר אחרים יכולים להגיש בקשה להפעלת הליכי חדלות פירעון כנגד אדם או חברה.
למרות כי כל המקרים של פשיטות רגל מכוסים בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, עדיין ישנו שוני בין המקרים. במאמר זה אתייחס לחדלות פירעון של יחיד ולא חדלות פירעון חברה בע“מ.
את הבקשה ניתן להגיש בהוצאה לפועל או אצל הממונה על חדלות פירעון, תלוי בגובה החובות:
חובות בסכום נמוך – על מנת לייעל את ההליכים, חוק חדלות פירעון החדש מאפשר את הגשת הבקשה וניהול ההליך מול ההוצאה לפועל; כך ניתן להפחית את העומס על מערכת המשפט.
ניתן לעשות זאת במקרה של חובות בסכום נמוך. נכון להיום (שנת 2024), אלו הם חובות שמעל 55,542.43 ועד סכום של 166,627.31 שקלים. כאשר סכום החובות גבוה מכך, לא ניתן להגיש את הבקשה בהוצאה לפועל.
חובות בסכום גבוה – במידה וסכום החובות גבוה מ 166,627.31 שקלים, יש להגיש את הבקשה לפתית הליכים אל הממונה על חדלות פירעון. ההליך עצמו יתנהל מול בית משפט השלום.
הפטר חובות
בין אם אלו חובות בסכום נמוך או חובות בסכום גבוה, השאיפה של אלו הנכסים להליכי פשיטות רגל היא לקבל הפטר חובות.
הפטר חובות הוא בעצם מחיקת החובות וסיום ההליך. זוהי הנקודה שבה לוחצים על כפתור RESET ומאפשרים לחייב להתחיל מחדש את החיים; בהיבט הכלכלי כמובן.
לאחר שניתן הפטר חובות, לא ניתן לתבוע את החייב על אותם החובות. אך נציין כי הדרך לקבלת ההפטר אינה קלה. החוק לא נועד לאפשר להתחמק מתשלום חובות ולנהוג בחוסר אחריות, החוק נועד לסייע למי שנקלע בחובות בתום לב. כמו כן החוק מחויב לדאוג גם לאינטרסים של הנושים, ולכן קודם כל יש למצות את כל אפשרויות הגבייה.
ישנם חובות שלא ניתן לקבל עליהם הפטר, למשל חוב מזונות; רק במקרים יוצאי דופן ניתן הפטר על חובות אלו.
מחיקת חובות ללא פשיטת רגל
כמו כל דבר בחיים, גם להליך חדלות פירעון יש יתרונות ויש חסרונות. השאלה הגדולה היא האם ישנן אלטרנטיבות אחרות העשויות להיות רלוונטיות ומעשיות עבור החייב, ולכן לפני שרצים להגיש בקשה לפתיחת הליכים, חשוב לפנות אל עורכי דין חדלות פירעון ולהתייעץ.
עו“ד פשיטת רגל יכול לבחון כל מקרה לגופו ולתת את ההמלצה הטובה ביותר. בדרך כלל אם אין הליך אחר שניתן לבחור בו, כדאי לנסות להגיע להסדר ישירות מול הנושים.
פשיטות רגל
במאמר זה התמקדתי בנושא של תיקי פשיטת רגל מנוקדת המבט של החייב מכיוון שייצוג חייבים הוא התחום שבו משרדינו מתמקד. אך יש לזכור כי גם הזוכים/הנושים זכאים לייצוג משפטי. כבר אמרתי כי הם הנפגעים העיקריים מההליך – הרי כל מחיקת חובות באה על חשבונם.
בכמה מילים אומר כי על מנת לממש את הזכויות של הזוכים, יש להגיש תביעת חוב בהליך חדלות פירעון. ישנו חלון זמן שבו עליהם להגיש את התביעה לנאמן על התיק, וכדאי לעשות זאת בעזרתו של עורך דין חדלות פירעון.
משרד עורכי דין הסדר חובות אופיר ביידה חן ושות‘ הוא הכתובת שלכם בכל נושא של חובות לרבות: הסדר נושים בהוצאה לפועל, הסדר חובות מול הבנקים, מחיקת חובות והליכי הוצאה לפועל.
כתובת משרדינו: בר כוכבא 16 בני ברק