חוק חדלות פירעון הוא החוק המסדיר את כל הליכי חדלות הפירעון בישראל. זהו החוק המחליף את פקודת פשיטת הרגל וחקיקה ישנה, ונועד לתת מענה גם למקרים של יחיד וגם של תאגיד בחדלות פירעון. כל ההליכים והגופים המעורבים בנושא פועלים מכוחו של חוק זה.
לא אחת אומרים חדלות פירעון החוק החדש; הוא מכונה החוק החדש מכיוון שהוא מחליף חקיקה ישנה של עשרות שנים. אך בפועל הוא כבר לא כל כך חדש, הוא נכנס לתוקפו בשנת 2019.
רבים מתעניינים בחוק, ומחפשים תשובות לשאלות המטרידות אותם. למשל אדם השקוע בחובות ושוקל להיכנס להליך, אך חושש שזה יסתיים במימוש דירת המגורים שלו. או אולי זה נושה הרוצה לדעת כיצד הוא יכול ליזום הליך חדלות פירעון כנגד החייב. וכמובן אלו הן רק שתי דוגמאות לסוגיות אפשריות. אך הנקודה החשובה היא שאת התשובות שלכם תקבלו אצל עורכי דין חדלות פירעון.
אין טעם לחפש תשובות בחוק אם אין לכם השכלה משפטית, ואם אין לכם את היכולת לנתח את מורכבות המקרה שיכולה להיות מושפעת גם מחקיקה נוספת או פסקי דין של בית המשפט. בשביל זה אני כאן – עורכת דין חדלות פירעון. אני יכולה לנתח את המקרה האישי, ולהעניק לכם ייעוץ וליווי משפטי.
חדלות פירעון החוק החדש
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא חוק ארוך למדי, אך ניסיתי לחשוב מהן האנקדוטות המרכזיות אשר יכולות להיות רלוונטי עבור כל אדם, וכדאי לדעת אותן.
אז הנקודה הראשונה היא השינוי התפיסתי שהחוק החדש מביא איתו. בעבר פשיטת רגל נחשבה לסוג של אות קלון, אך היום ישנה הבנה בחוק כי אדם יכול להיקלע לחובות בתום לב. לא רק טעויות כלכליות, ניתן לומר כי במקרים רבים אלו הן נסיבות שאינן בשליטתו. אני יכולה להביא דוגמאות רבות לאנשים שנקלעו לחובות בעקבות השלכות מלחמת חרבות ברזל, ולפני כן בעקבות מגפת הקורונה.
ובהמשך למה שנאמר, החוק מחפש את השיקום הכלכלי של החייב. כלומר לסייע לו לחזור להתנהל בצורה תקינה. וזה כולל אפילו הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה בתור חלק מההליך.
נקודה שנייה, שאמורה לעניין את הנושים, היא הניסיון של החוק החדש לשפר את הגבייה. עם דגש על שיפור טובתם של נושים כלליים, כלומר ספקים שנפגעו מההליך, אנשים פרטיים וכו‘. זאת מכיוון שהם אינם גופים חזקים כמו בנקים היכולים לספוג את ההפסדים.
עוד דבר חשוב הוא הגבלת משך הזמן לתקופה של כ 4 שנים, ובמקרים רבים הרבה פחות. ישנם מקרים בהם חולפת שנה אחת בלבד בין הגשת הבקשה לפתיחת הליכים, ועד מתן הפטר חובות. בעבר, על פי פקודת פשיטת הרגל, ההליך יכול להימשך שנים ארוכות.
נקודה רביעית היא שיפור ההליכים והכנסת יעילות לתהליך. במקרים של חובות בסכום נמוך ניתן לנהל את התיק בהוצאה לפועל. זה מפחית את העומס על בתי המשפט.
חוק חדלות פירעון
אולי אחת הסיבות המרכזיות בגינן הציבור מחפש מידע על חוק חדלות פירעון היא על מנת להבין האם ההליך מתאים עבורם. אני בטוחה כי ברגעים אלו ישנו אדם הנמצא בחובות, והוא שואל את עצמו האם כדאי להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון או האם חדלות פירעון מתאים עבורי.
אני יכולה לתת כמה דוגמאות לשיקולים שעומדים על הפרק, אך לפני הכל אני מדגישה כי אין תחליף לבחינה משפטית של המקרה. ישנם מקרים בהם זהו ההליך המתאים, ישנם מקרים בהם כדאי לבחון ערוצי פעולה אחרים – התייעצו עם עורך דין פשיטת רגל.
אחד הדברים שצריך לבדוק היא האם אתם עונים על התנאים להגשת הבקשה. למשל ישנו סכום מינימלי של חובות (55,542.43 ש“ח), ודרישה לזיקה לישראל.
עניין נוסף הוא אופי החובות, תופתעו לגלות לא כל חוב הוא בעל משקל זהה. השאיפה היא לקבל הפטר חובות, כלומר מחיקת יתרת החובות שלא ניתן לגבות. אך על פי החוק לא ניתן לפטור את החייב מכל סוג של חוב, למשל חוב מזונות או חוב שמקורו בענישה. נכון, תמיד ישנם מקרים יוצאי דופן אך בדיוק בשביל זה יש להתייעץ עם עורכי דין חדלות פירעון.
ואולי מעל הכל, ישנה דרישה לתום לב. אם אדם השתמש בכל ערוצי האשראי העומדים לרשותו, בידיעה ברורה כי אין באפשרותו לשלם את החובות שהוא צובר, החוק לא רואה זאת בעין יפה. חדלות פירעון החוק החדש הוא אינו נתיב הימלטות מתשלום חובות.
עורך דיו חדלות פירעון
עורך דין לפשיטת רגל אופיר ביידה, מציגה ניסיון רב בתחום חדלות הפירעון. היתרון של משרדינו הוא הניסיון גם בייצוג חייבים וזוכים, וגם ניסיון בעבודה לצד כונס נכסים.
כאשר אתם פונים למשרדינו, יש לנו את היכולת לנתח ולבחון לעומק את המצב, ובהתאם לכך להציע את אסטרטגיית הפעולה. אנו יכולים לסייע לכם בכל מה שקשור לחובות בהוצאה לפועל והליכי חדלות פירעון לרבות: הסכם נושים בחדלות פירעון, הסדר חובות מול בנקים, ביטול עיקולים בהוצאה לפועל ועוד.
חוק חדלות פירעון | חדלות פירעון החוק החדש