לפני שנדבר על פירוק חברה עם חובות, ברצוני להזכירכם כי ישנם שני הליכי פירוק חברות בישראל. הראשון הוא פירוק חברה מרצון, והשני הוא פירוק חברה שלא מרצון (על פי החלטה של בית משפט).
בכל מקרה של פירוק חברות, מרצון או שלא מרצון, תמיד יש לשלם את כל החובות של החברה לעובדים, ספקים וכו׳. רשם החברות לא ימחק את החברה אם לא הוסדרו החובות.
פירוק חברה מרצון – פירוק מרצון הוא יוזמה של בעלי המניות. הסיבות יכולות להיות שונות, כמו אינטרסים עסקיים אלו או אחרים. אבל יתכן גם כי החברה נקלעת למצב של חדלות פירעון ובעלי המניות מבינים כי אינם יכולים להציל את החברה ולשלם את החובות, ולכן הם מגישים בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון חברה בע״מ.
פירוק חברה שלא מרצון – גם פירוק חברות שלא מרצון יכול להיות בעקבות חדלות פירעון, למשל כאשר הנושים מבקשים זאת מבית המשפט. אך יתכנו גם מקרים אחרים בהם בית המשפט מורה על פירוק החברה, כמו למשל במקרה של פעילות בלתי חוקית.
בין אם זהו פירוק ביוזמת בעלי המניות, או פירוק על פי החלטת בית המשפט, זהו תמיד הליך משפטי הדורש עורך דין פירוק חברות בעל ניסיון. והינכם מוזמנים לפנות למשרדינו ולקבל סיוע אישי – ניתן למצוא אותנו גם בפייסבוק.
פירוק חברה עם חובות
כאשר פונים אלי בעלי החברה ומתעניינים בפירוק החברה בעקבות החובות, ראשית עלי לבצע הערכת מצב פיננסית – משפטית לגבי חובות החברה. יש לבחון האם התחייבויות החברה גדולות מנכסיה, ובמידה וזהו המצב עלינו להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון של חברה בע״מ.
במידה וזהו פירוק חברה עם חובות, אך אנו רואים כי לחברה ישנם מספיק נכסים שניתן לממש ולסגור את החובות, אין טעם להגיש בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון. ניתן לעשות זאת בהליך של פירוק עצמי בו נממש את הנכסים ונסגור את כל החובות. ולבסוף נגיש דוח לרשם החברות לצורך מחיקת פעילות החברה.
אציין כי הליך חדלות פירעון של חברה לא בהכרח חייב להסתיים בפירוק החברה, ישנן אפשרויות לשיקום כלכלי של החברה. אני מניחה כי דעתכם גמורה לגבי פירוק החברה ולכן לא ארחיב בנושא זה. במאמר זה אתייחס למקרה של פירוק מרצון ללא הליך חדלות פירעון.
בכל מקרה אני מזמינה אתכם לפנות לייעוץ אישי, ולא לקבל שום החלטה ללא הבנה מלאה של כל התמונה המשפטית.
פירוק חברה עם חובות שלא במסגרת הליך חדלות פירעון
פירוק חברה עם חובות יכול להתבצע גם ללא פשיטת רגל. זהו הליך משפטי מורכב, וישנו קשר ישיר בין גודל החברה והיקף פעילותה לבין מורכבות התהליך. אך באופן כללי עלינו לבצע את השלבים הבאים.
- אסיפת בעלי מניות – יש לכנס את האסיפה הכללית על מנת לקבל החלטה על פירוק החברה ברוב של 75%; או רוב אחר שהוגדר מראש בתקנון החברה.
על הדירקטורים לחתום על תצהיר כושר פירעון, תצהיר לגבי היכולת של החברה לפרוע את כל החובות בתוך שנה. זהו תנאי בסיסי לצורך פירוק מרצון. - מינוי מפרק – במהלך האסיפה הכללית יש למנות מפרק, האדם שיופקד על חיסול פעילות החברה ומכירת נכסיה. מקובל לבחור רואי חשבון או עורכי דין המנוסים בתחום זה.
על פי החוק אין להיות בניגוד עניינים, כך שלא ניתן למנות את אחד מהמנהלים או בעלי המניות. מסיבה זו רבים פונים אל עורך דין פירוק חברות. - דיווח לרשם החברות – יש לדווח לרשם החברות על הכוונה להתפרק מרצון. כמו כן יש לדווח לרשם החברות על זהות המפרק, וישנם מקרים בהם רשם החברות עשוי לבקש מבית המשפט למנות מישהו אחר; זה קורה כאדר ישנו ספק האם לחברה יש יכולת פירעון או חשדות אחרים כלפי החברה.
- פרסום כוונת הפירוק – יש לפרסם ברשומות על כוונת הפירוק על מנת להבטיח שכל הנושים יוכלו לדרוש את מה שמגיע להם.
- הגשת תביעות החוב – לאחר פרסום ההודעה, על הנושים להגיש את תביעות החוב אל המפרק.
- בדיקת נכסי החברה – על המפרק לבצע רישום של כל נכסי החברה, הכל כולל הכל; החל ממניות וכספים, דרך קניין רוחני ועד נדל״ן. במקביל עליו לבדוק שאין שעבודים או חובות הקשורים לנכסים; למשל במקרים רבים חברות משעבדות נכסים על מנת לקבל הלוואות.
לאחר מכן יש להעריך את שווי הנכסים, לעתים באמצעות שמאים, ולהתחיל בתהליך מכירה. המכירה עשויה להתבצע כמכירה פומבית או מכירה פרטית (בתנאי שאינה מפלה).
- פרעון החובות – על המפרק להשתמש בכספים לצורך פירעון החובות. לחברה יש חובות שונים, מתשלומי מסים ומשכורות עובדים, ועד ספקים וגופים אחרים. החוק מגדיר את סדר החלוקה, ויש לעשות זאת לפי החוק.
- אנו מדברים על פירוק חברה עם חובות, אך כאשר זהו אינו מצב של חדלות פירעון, יתכן כי לאחר מכירת הנכסים ופירעון החובות ישארו עודפים. במקרה זה הם יתחלקו בין בעלי המניות על פי חלקם היחסי.
כינוס אסיפה כללית – לאחר שנפרעו החובות יש לכנס שוב אסיפה כללית של בעלי המניות. במהלך האסיפה על המפרק להגיש את הדוח המסכם את כל פעולותיו. הדוח כולל הצהרה כי כל חובות החברה נפרעו.
על בעלי המניות לאשר את הדו״ח, ולאחר מכן הוא יוגש לרשם החברות. - מחיקת החברה – השלב האחרון הוא מחיקת החברה, אך זה לא נעשה באופן אוטומטי. רשם החברות צריך לוודא שבאמת לחברה אין יותר חובות. במידה והכל תקין, החברה תחשב כמחוסלת לאחר 3 חודשים.
פירוק חברה עם חובות – למידע וסיוע נוספים, פנו אל משרד עורכי דין הסדרי חובות אופיר ביידה חן.