fbpx

פירוק חברה

יש לכם שאלה אנחנו פה

מאמרים דומים

פרוק חברה

פירוק חברה הוא הליך משפטי שיכול להתבצע בנסיבות שונות, כאשר ניתן לחלק אותן למקרים של פירוק מרצון ופירוק שלא מרצון. חברה בע“מ היא אישיות משפטית בעלת התחייבויות משפטיות וכספיות, ולכן חייב להיות דין והליך מוגדר לאופן בו מתבצע פרוק חברה. זהו הליך משפטי הדורש עורך דין מתחום דיני החברות.

פירוק חברה מרצון – פרוק חברה מרצון יכול להתבצע כאשר לחברה יכולת פירעון ובעיה מעוניינים לפרק אותה ולחלק את ההון העצמי. הנסיבות לכך יכולות להיות שונות, למשל:

  • כאשר ישנם מאבקי שליטה ואי הסכמות בין בעלי השליטה, ולכן הם מחליטים לפרק את החברה וכל אחד יצא לדרך עצמאית.
  • כאשר בעלי החברה מבינים כי החברה אינה רווחית, ולכן הם מעדיפים לסגור אותה ולא להשקיע בה יותר אנרגיה.
  • אין יותר צורך בחברה. למשל יתכן כי זוהי חברה שהוקמה לצורך ניהול פרויקט מסוים. הפרויקט הסתיים בהצלחה, ועכשיו אין צורך בחברה.

פירוק חברה שלא מרצון – פירוק חברה שלא מרצון מתבצע על פי החלטת בית המשפט. במקרים רבים זה בעקבות חדלות פירעון של החברה, אך יתכנו גם נסיבות אחרות בהן בית המשפט יוציא צו פירוק, כמו למשל פעילות בלתי חוקית של החברה.

פירוק חברה

פירוק חברה

נתחיל מהמקרה הראשון בו מתבצע פרוק חברה מרצון. אולי הדבר הראשון שכדאי לעשות זה למצוא עורך דין פירוק חברות על מנת לנהל את כל ההליך ולבצע את כל השלבים הנדרשים על פי חוק.

מבלי להיכנס לכל ההליכים, באופן כללי יש כאן כוונה של המחוקק להבטיח כי החברה תשלם את כל חובותיה בטרם תתפרק; זהו ההיגיון מאחורי ההליכים השונים.

ועל מנת להבטיח זאת ישנם כמה הליכים מרכזיים בפירוק:

  1. תצהיר כושר פירעון – יש להגיש תצהיר כושר פירעון לרשם החברות. זהו תצהיר לגבי המצב הפיננסי של החברה, ובו הדירקטורים (נדרש רוב) מצהירים כי יש לחברה את היכולת לפרוע את חובותיה בתוך 12 חודשים. התצהיר הוא חובה, בין אם לחברה ישנם חובות שלא נפרעו או שאין חובות. רשם החברות יבחן את התצהיר, ולאחר מכן החברה תופיע תחת הסטטוס ”לקראת פירוק“.
  2. מינוי מפרק לחברה – לצורך מינוי מפרק יש לכנס אסיפה כללית, וזאת כמובן רק לאחר שרשם החברות בחן את התצהיר ואישר כי ניתן להמשיך. מפרק החברה צריך לקבל את כל ההחלטות הניהוליות של מימוש הנכסים ותפעול החברה עד לכדי פירוקה הסופי. על המפרק להצהיר כי הוא מקבל עליו את התפקיד, ויש לדווח לרשם החברות.
  3. תהליך הפירוק – על המפרק לטפל בסילוק כל חובת החברה, להסיר שעבודים אם  ישנם, לחלק נכסים ולסגור את כל התיקים ברשויות.
  4. אסיפה סופית – לאחר שהסתיים תהליך הפירוק יש לפרסם הודעה על כינוס אסיפה סופית. המפרק צריך להציג דו“ח שיאושר באסיפה, ולאחר מכן יוגש לרשם החברות.

פרוק חברה שלא מרצון

פרוק חברה

כאמור, ניתן לעשות זאת רק בעקבות החלטה של בית המשפט. חדלות פירעון היא אחת הסיבות המרכזיות, ויתכן כי הנושים הם אלו אשר יוזמים את הליך הפירוק.

אך גם מקרים בהם חברה התאגדה, אך לא החלה לפעול תוך שנה, יגרמו לבית המשפט לפרק את החברה (כמו גם חברה שהפסיקה את פעילותה למשך שנה). ולבסוף יש את המקרים שבהם בית המשפט החליט שמשיקולי צדק ויושר יש לפרק את החברה.

חדלות פירעון של חברה בע“מ היא נושא מורכב יותר מאשר חדלות פירעון של יחיד, זאת מכיוון שיש לכך השלכות רבות והשפעה במעגלים רחבים.

יתר על כן, עבור חברה בחדלות פירעון ישנם שני מסלולים – המסלול הראשון הוא שיקום כלכלי והבראת החברה; זוהי תמיד התוצאה הרצויה אך לא תמיד הדבר אפשרי. והמסלול השני הוא פירוקה של החברה וחיסול כל נכסיה לצורך התשלומים לנושים.

כך או כך, זהו הליך בעל מורכבות רבה, ויש לנהל אותו בעזרתם של עורכי דין חדלות פירעון בעלי ניסיון בחדלות פירעון של חברה.

באופן כללי הליך חדלות פירעון לחברה מתקיים באופן הבא:

  1. הגשת הבקשה לפתיחת הליכים – את הבקשה יכול להגיש נושה או בעלי החברה, אך התנאים קצת שונים. בעת הגשת הבקשה יש לציין מהי העדפתו של מגיש הבקשה לגבי עתיד החברה; כלומר הוא מעוניין בפירוק החברה או בשיקומה הכלכלי.
  2. מי שמבקש את שיקומה הכלכלי של החברה צריך גם להציע מתווה לשיקום.
  3. דיון בבית המשפט – חדלות פירעון של חברה מתנהלת בבית המשפט המחוזי. בית המשפט יבחן את הנסיבות, ובעיקר את השאלה האם מתקיימים התנאים להכרזה על חדלות פירעון.
  4. צו פירוק או צו שיקום – בהתאם לנסיבות, בית המשפט יוציא צו פירוק או צו שיקום לחברה.

מתמודדים עם סוגיות של פירוק חברה? חדלות פירעון? משרד עורכי דין אופיר ביידה הוא הכתובת שלכם בכל הסוגיות הקשורות לחובות כספיים, הוצאה לפועל, חדלות פירעון והסדרי חובות.

משרדינו גם בפייסבוק 

 

יצירת קשר