חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא החוק המגדיר את התנאים וכל ההליכים למקרים בהם חייב יחיד או תאגיד נקלעים למצב של חדלות פירעון. החוק גם מגדיר בצורה מדויקת מה זה חדלות פירעון.
הרקע לחוק הוא המציאות הכלכלית שבה אנו חיים ושינויים תפיסתיים לגבי בעלי החוב. בעבר פשיטת רגל נחשבה לאות קלון, אך כיום ישנה הבנה כי כל אחד יכול להגיע למצב של חדלות פירעון בתום לב.
לצערנו בשנים האחרונות ישנם מקרים רבים של אנשים ועסקים אשר נקלעו להליכי חדלות פירעון. הנסיבות יכולות להיות שונות בכל מקרה, אך אין ספק כי אירועים כמו מגפת הקורונה או מלחמת חרבות ברזל, הם בעלי משמעות כלכלית גם על יחידים וגם על עסקים. וכתוצאה מאירועים שכאלו תמיד ישנה עליה במספר המקרים של בקשות חדלות פירעון.
החוק ידוע גם בתור חוק חדלות פירעון החדש. החוק נכנס לתוקפו בשנת 2019, והוא מחליף את פקודת פשיטת הרגל. חוק זה הביא שינויים תפיסתיים ומבניים, והוא נועד לתת מענה לצורך סוציאלי של שיקום החיים הכלכליים של אדם.
אך החוק תקף גם לגבי תאגידים, ובמקרה של חברה חדלת פירעון החוק מציע מסלול של שיקום כלכלי או מסלול פירוק חברות.
לפני שנמשיך חשוב להדגיש את הצורך בייעוץ משפטי. ישנם חייבים התולים תקוות גדולות בהליך חדלות פירעון, אך לעתים יש להם תפיסות שגויות לגבי ההליך והם אינם מבינים את כל הסעיפים והמשמעויות של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. לכם בטרם מקבלים החלטות, התייעצו עם עורך דין חדלות פירעון.
תוכלו למצוא את כתובת משרדינו ופרטי יצירת הקשר כאן.
מטרות החוק
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מגדיר מספר מטרות:
- שיקום כלכלי – שיקום כלכלי הוא המורה המרכזית של החוק. במקרה של חייב יחיד, השאיפה היא להחזיר את החייב לחיים כלכליים נורמליים; כלומר זהו חוק בעל מטרות סוציאליות. וכאשר מדברים על חברה חדלת פירעון, גם שם השאיפה היא לשקם את החברה בכדי לשמור על מקומות עבודה ולתרום ליציבות כלכלית.
- זכויות הנושים – המחוקק מבין היטב כי הנושים הם הנפגעים העיקריים מהליכי חדלות פירעון, ולכן חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שם לעצמו למטרה גם את מקסום גביית החובות. בחוק החדש ישנו מנגנון משופר לגביית חובות ומימוש נכסים.
- לקדם את שילובו של החייב בחיים הכלכליים – החוק מקדם זאת לא רק באמצעות הסדרי החובות ומתן הפטר חובות, אלא גם באמצעות חינוך להתנהלות כלכלית נכונה.
הסדר נושים בהליך חדלות פירעון
אחד הנושאים שברצוני לדבר עליהם בהקשר של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא הסדר נושים בהליך חדלות פירעון.
המושג ״הסדר נושים״, מוגדר כבר בסעיף הראשון של חוק חדלות פרעון :
הסדר נושים – הסדר בין חייב לנושיו בדבר אופן פירעון חובותיו, שיכול לכלול מחיקת חובות, שינוי תנאי התשלומים, או כל אמצעי אחר להסדרת חובות.
כלומר החוק פותח את הדלת עבור הסדרים בין החייב לבין הנושים, ובהחלט מעודד זאת גם בתיקונים והוראות שעה. הרעיון המרכזי הוא להגיע להסכמות בין החייב לבין הנושים על אופן פרעון החובות. התנאי הבסיסי הוא הסכמה בין הצדדים לגבי התנאים של ההסדר.
אם הינך חייב העומד בפני השאלה האם לפנות להסדר נושים או פתיחת הליכי חדלות פירעון, סביר להניח כי הסדר נושים משרת יותר טוב את האינטרסים שלך. זוהי הזדמנות להגיע להסדר ללא הליך חדלות פירעון – כלומר ללא ההגבלות וללא ההשלכות מרחיקות הלכת של ההליך. וניתן להשיג את אותן המטרות של שיקום כלכלי, רק בתנאים נוחים יותר עבורך.
המכשול העיקרי הוא השגת הסכמתם של הנושים, אך זהו לא דבר בלתי אפשרי. בעזרת עורך דין חובות ניתן לנהל משא ומתן הגיוני עם הנושים. מבחינתם הם מחפשים את הדרך הקצרה ביותר לגביית החוב, ואת מקסום גביית החוב. ובמקרים רבים באמצעות הסדר נושים יוכלו לקבל חלק גדול יותר מהחוב, וגם מהר יותר.
בהליך חדלות פירעון הנושים נשארים באי וודאות למשך תקופה ארוכה העלולה להימשך כארבע שנים. רק בסופה הם יקבלו את חלקם, וזהו צפוי להיות סכום זעום. כך שהם בהחלט עשויים לבחור בוודאות.
הפטר חובות
וכמובן לא ניתן לדבר על חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מבלי לדבר על הפטר חובות. כאשר חייב פותח בהליך השאיפה שלו היא בעצם לקבל את הפטר החובות, באמצעותו יוכל להתחיל את חייו הכלכלים מבלי שיוכלו לתבוע אותו על החובות.
וזוהי גם אחת הסיבות מדוע תמיד חשוב להתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל בטרם נכנסים להליך. כולם מצפים לקבל הפטר חובות, אך ישנם מקרים המוחרגים בחוק ועליהם לא ניתן לקבל הפטר אלא רק בנסיבות מיוחדות.
בשביל לקבל הפטור חובות יש לעמוד בכל התנאים של הליך חדלות הפירעון, לרבות תום לב בהליך ושיתוף פעולה מלא עם הנאמן. את ההחלטה על הפטר החובות יעניק בית המשפט אשר יכול להעניק פטור מלא או פטור חלקי.
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
התמודדות עם חובות היא עניין מורכב, ולא רק בגלל ההיבטים המשפטיים. אין ספק כי חובות הם מעמסה נפשית על החייב ועל בני משפחתו. חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא אחד הארוכים ביותר בספר החוקים, וזהו עולם שלא כדאי לנווט בו ללא עזרה משפטית.
היתרון של משרד עורכי דין הסדר חובות אופיר ביידה חן הוא הניסיון העשיר בתחום של הסדרי חובות והליכי הוצאה לפועל. משרדינו מביא את היכולת להעניק לכל לקוח פתרון בהתאמה אישית, ולסייע באמצעות ניהול משא ומתן מול הנושים וכל מעטפת השירותים המשפטיים הנדרשת בכל סוג של הסדר חובות.