הסדר חוב בהוצאה לפועל הוא בעצם הסדר בין החייב לבין הנושה, המתבצע באמצעות ההוצאה לפועל המטפלת בנושא של גביית חובות.
לפני שנדבר על הסדרי חובות בהוצאה לפועל, ברצוני לתת קצת רקע על הנושא ועל פתיחת תיקי הוצאה לפועל.
חובות בהוצאה לפועל
ההוצאה לפועל היא גוף הפועל תחת רשות האכיפה והגבייה והיא מטפלת במימוש פסקי דין וגביית חובות. למשל פונים אליה זוכים אשר בידיהם פסק דין כספי שלא שולם על ידי החייב, שייק שחזר או מסמך מחייב אחר שיש לו תוקף חוקי.
במקרים אלו ההוצאה לפועל יוזמת פנייה אל החייב ושולחת לו התראה לתשלום החוב. דרישת תשלום זו מלווה באיום לפתיחת הליכי גבייה אם התשלום לא יוסדר. בדרך כלל לרשותו של החייב 30 יום להסדרת החוב.
אם דרישת החוב אינה מוצדקת, למשל במקרה של כישלון תמורה שבו החייב מסרב לשלם, יש להגיש התנגדות. יכולות להיות גם סיבות אחרות להגשת התנגדות, כמו טענת פרעתי. הגשת התנגדות היא נושא בפני עצמו, ולא נעסוק בו. תוכלו לקבל סיוע באמצעות עורך דין להוצאה לפועל.
במידה ואין עילות התנגדות לחוב, יש לשלם אותו במסגרת המועד שנקבע בהתראה. ואם אין לחייב את היכולת לעמוד בתשלום, צריך להגיע להסדר מול ההוצאה לפועל; כלומר הסדר חוב בהוצאה לפועל שניתן לעמוד בתנאים שלו.
באופן כללי כאשר מדברים על הסדר חוב בהוצאה לפועל, האפשרויות הן פריסת החוב לתשלומים או איחוד תיקים, ובמקרים חריגים פתיחת הליכי חדלות פירעון.
הסדר חוב בהוצאה לפועל
בקשה לצו תשלומים – בקשה זו מתאימה למקרים שבהם החייב אינו יכול לעמוד בדרישת התשלום החד פעמית והוא מבקש לפרוס את החוב לתשלומים. בקשה זו אינה אפשרית במקרה של חוב מזונות. זהו הסדר חוב בהוצאה לפועל המתאים לחובות נקודתיים.
לצורך הגשת הבקשה יש למלא טופס בקשה למתן צו חיוב תשלומים. במסגרת הבקשה יש להציע את הסדר התשלומים. לאחר הגשת הבקשה יש כבר להתחיל את התשלומים, למרות שעדיין רשם ההוצאה לפועל לא קיבל את החלטתו.
אם הרשם דוחה את הבקשה, החייב יוזמן לחקירת יכולת תוך 14 יום. אם קיבלת הזמנה לחקירת יכולת, חובה עלייך להתייצב ולא תיחשב לבעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו ויהיו לכך השלכות.
הערה: במקרים של בקשה למימוש פסק דין כספי, בהם פסק הדין מכיל הסדר תשלומים; רשם ההוצאה לפועל אינו מוסמך לדון בנושא ויש לעתור לבית המשפט.
איחוד תיקים – לא אחת מגיעים למשרדינו חייבים המתמודדים עם ריבוי תיקים בהוצאה לפועל. ובמקרים אלו, גם כאשר ישנו צו תשלומים חודשי בכל תיק, הם עדיין מתקשים לעמוד בתשלומים בגלל ריבוי התיקים.
במקרה שכזה אנו ממליצים על הגשת בקשה לאיחוד תיקים (לא ניתן לאחד עם תיק מזונות). זהו הסדר חוב בהוצאה לפועל בו הרעיון המרכזי שההוצאה לפועל תתייחס לכל התיקים כאל חוב אחד. כך החייב יוכל לעמוד בהסדר התשלומים.
באופן כללי רשם ההוצאה לפועל בוחן את יכולותיו הכלכליות של החייב ומנסה להעריך האם החייב יעמוד בהסדר התשלום.
פרקי הזמן המקובלים הם:
שנתיים – כאשר סכום החוב הוא עד 20,000 שקלים.
שלוש שנים – כאשר סכום החוב הוא מעל 20,000, ועד ועד 100,000.
ארבע שנים – כאשר סכום החוב הוא מעל 100,000 שקלים.
אך החייב והנושים יכולים להסכים על פרקי זמן אחרים.
זהו נושא מורכב יותר, ומחייב גם הגשת תצהיר וחקירת יכולת; לכן עורך דין הוצאה לפועל מומלץ. בכל מקרה חשוב להבין את כל התנאים של איחוד תיקים 3% ואיך זה מתבצע, וכדאי לקבל ייעוץ אישי במשרד עורכי דין הסדרי חובות.
חדלות פירעון – חדלות פירעון בהוצאה לפועל היא פתרון קיצוני, אך ישנם מקרים בהם אין מנוס מלפתוח בהליך זה.
בקצרה זהו הליך שבו מוטלות על החייב מגבלות, והוא נכנס להליך של הסדר חובות הכולל תשלומים חודשיים ומימוש נכסים. ובסופו של ההליך, בכפוף לתנאים, ניתן לקבל הפטר חובות.
בגלל מורכבות הנושא לא ארחיב. ניתן למצוא באתר מאמרים נוספים בנושא של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אך שום מאמר אינו תחליף לייעוץ משפטי פרטני! תוכלו לעשות זאת במשרדינו.
התנהלות מול ההוצאה לפועל
באותה הנשימה בה אנו מדברים על הסדר חוב בהוצאה לפועל, יתכן כי אתם כבר מתמודדים עם הליכי גבייה וזקוקים לעזרתנו.
אם לא עמדתם בדרישת התשלום או בהסדר שנקבע לכם, בסופו של דבר תתמודדו עם הליכי גבייה שונים. למשל זהו יכול להיות עיקול של חשבון בנק, צו איסור יציאה מהארץ, עיקול מקרקעין וכו׳.
במקרים שכאלו חשוב לפנות אל עורך דין לענייני הוצאה לפועל. הליכי הגבייה עלולים להיות מטרד קשה ומשתק, כלומר הם עשויים להכביד על החייב בצורה המקשה עליו אפילו להתפרנס בשביל לשלם את החוב.
עורכי דין יודעים כיצד להגיש בקשת ביטול עיקול בהוצאה לפועל, וכיצד להתנהל מול ההוצאה לפועל בכל מקרה ומקרה.
משרד עורכי דין הסדרי חובות אופיר ביידה חן עומד לשירות החייבים. בין אם זהו הסדר חוב בהוצאה לפועל, הסדר חוב לבנקים או כל סוגיה אחרת – אנו יודעים להעניק את הפתרון!