fbpx
בדיקת גובה צו תשלומים חודשי בהליך חדלות פרעון

בדיקת גובה צו תשלומים חודשי
בהליך חדלות פרעון

כלי עזר מתקדם לחישוב התשלום החודשי המבוסס על אמות המידה הרשמיות של משרד המשפטים, גרסת ינואר 2025.

הזן את פרטי החיוב

תוצאות והסברים מורחבים

אודות אמות המידה לחישוב

מחשבון זה מבוסס על מסמך "אמות מידה לקביעת תשלום חודשי לחייב" של משרד המשפטים, בגרסת ינואר 2025. מטרת המסמך היא להבהיר את האופן שבו נקבעים התשלומים העתיים (תשלומים חודשיים) שעל חייב לשלם במהלך תקופת הביניים ועד מתן צו שיקום כלכלי.

עקרונות מרכזיים:

  • **אחידות ושוויוניות:** המודל נועד ליצור כללים ברורים ואחידים על מנת להבטיח שוויון בין החייבים עליהם יוטל להעביר תשלומים חודשיים לקופת הנשייה.
  • **שיקום החייב ומחיה בכבוד:** חובת התשלומים שמוטלת על החייב היא נדבך מרכזי בשיקומו הכלכלי ושילובו מחדש במרקם החיים הכלכליים. "דמי מחיה" מוגדרים בסעיף 160 לחוק כסכום הדרוש ליחיד ולמי שפרנסתם עליו להוצאות המחיה הבסיסיות לשם מחיה בכבוד, ובהתחשב בהכנסתו של בן זוגו ושל ילדיו שפרנסתם עליו.
  • **עידוד השתכרות:** החייב יוכל להותיר בידיו מחצית מהכנסתו הפנויה לאחר הפחתה של הסכום הבסיסי. החלטה זו מבוססת על מודלים קיימים בעולם ונועדה לעודד את החייב למצות את כושר השתכרותו ובכך להביא להגדלת שיעור החוב שייפרע לנושים.

מרכיבי החישוב המפורטים

החישוב מבוסס על הנוסחה הבאה:

תשלום חודשי = (הכנסה נטו של התא המשפחתי - הסכום הבסיסי - הוצאות מיוחדות) -------------------------------------------------------------------------------------- 2 X חלקו היחסי של החייב בהכנסות התא המשפחתי

פירוט המרכיבים:

  • **התא המשפחתי:** לצורך חישוב התשלום החודשי, התא המשפחתי כולל את החייב, בן/בת זוגו ומי שפרנסתו עליו. מי שפרנסתו על החייב (ה"תלויים") הם אלה העונים על קריטריונים ספציפיים כגון ילדים קטינים (מתחת לגיל 18, או עד 21 במקרים מסוימים של לימודים/שירות) או אחרים שאינם מסוגלים לכלכל את עצמם מטעמים בריאותיים או גיל.
  • **הכנסה נטו של התא המשפחתי:** זוהי סך ההכנסות החודשיות נטו של כל מי שנכלל בתא המשפחתי, מכל מקור שהוא (עבודה, קצבאות, דמי שכירות, דמי מזונות). הכנסה נטו משמעה לאחר ניכוי מס הכנסה, הפרשות לפנסיה וביטוחי חובה.
    חשוב: דמי קיום לחיילים בשירות חובה וקצבאות עבור ילדי החייב מסיבות רפואיות אינם נכללים בחישוב ההכנסה של התא המשפחתי.
  • **הסכום הבסיסי:** סכום קבוע המבוסס על קצבת נכות כללית ומהווה סכום מינימלי שיש להותיר בידי החייב למחייתו. סכומים אלו מפורטים בנספח א' למסמך ומוצגים במחשבון לפי מצב משפחתי. הסכום הבסיסי אינו מתייחס למקום מגורי החייב, מינו וגילו, אלא רק להרכב התא המשפחתי.
  • **הוצאות מיוחדות:** הוצאות הניתנות להפחתה מההכנסה נטו של התא המשפחתי כנגד אסמכתאות מתאימות. אלו כוללות, בין היתר: הוצאות בריאות חיוניות (שאינן מכוסות בסל הבריאות), עלויות נסיעה לעבודה בתחבורה ציבורית, עלויות טיפול בילדים קטינים (שאינם זכאים ללימוד חובה, ומוגבלות עד 2,500 ₪ לילד) ועלויות למימון צהרונים (לילדים עד כיתה ג', ומוגבלות עד 1,000 ₪ לילד).
  • **הכנסה פנויה:** ההכנסה שנותרת לאחר הפחתת הסכום הבסיסי והוצאות מיוחדות מסך ההכנסה נטו של התא המשפחתי. סכום זה מייצג את הכסף "הפנוי" לתשלום חובות.
  • **חלקו היחסי של החייב בהכנסות התא המשפחתי:** הסכום שעל החייב לשלם לקופת הנשייה מותאם לחלקו היחסי בהכנסה הפנויה של התא המשפחתי. כך שהחייב ישלם רק מתוך החלק שלו בהכנסות.

הערות חשובות וסייגים

הערה כללית: הנתונים המוזנים במחשבון משמשים להערכה ראשונית בלבד. קביעת התשלום הסופי כפופה לשיקול דעת הממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ומתבצעת בהתאם לכל הנסיבות האישיות של החייב וההנחיות הרשמיות.

התייחסות למצבים מיוחדים:

  • **הכנסות בן זוג:** אם בן הזוג של החייב איננו עובד או שהכנסותיו נמוכות משכר מינימום ללא סיבה מוצדקת, רשאי הממונה לקבוע כי תחולק הכנסה בגובה שכר מינימום נטו שתיוחס לבן הזוג. ייחוס זה יתבצע רק לאחר שיעברו שלושה חודשים ממועד מתן הצו לפתיחת הליכים, כדי לאפשר לבן הזוג למצוא עבודה או להגדיל הכנסות. אם בן הזוג עבד בשנה שלפני הצו, תיוחס לו הכנסה לפי ממוצע השכר שלו באותה שנה או שכר מינימום נטו, הגבוה מביניהם.
  • **חייב שאינו עובד:** לחייב שאינו עובד ללא הצדקה, סכום התשלום החודשי שייקבע לא יפחת מסך של 150 ₪ לחודש למשך שלושה חודשים, שלאחריהם התשלום החודשי ייקבע בהתבסס על הכנסה נטו בגובה שכר מינימום.
  • **זכאים למזונות:** חישוב התשלומים החודשיים יבצע אבחנה בין הוצאות המחיה של הזכאים למזונות בימים בהם הם מתגוררים עם החייב לבין ימים בהם הם מתגוררים עם ההורה השני (לדוגמה, במשמורת משותפת מלאה יחושב מחצית מהסכום הבסיסי עבור הילד). בנוסף, סכום ההקצבה לזכאי למזונות שנקבע לפי סעיף 179 לחוק, יופחת.
  • **הוצאות מגורים:** הסכום הבסיסי המחושב במחשבון כבר מגלם הוצאות מגורים כגון שכירות או משכנתא.
  • **גמלאות מוגנות:** בקביעת התשלום החודשי, יש לפעול לשמירת ההגנה על זכויות החייב לגמלה הקבועה בסעיפים 303 ו-311 לחוק הביטוח הלאומי או בהוראה בחיקוק אחר המחילה סעיפים אלו. זכויות אלו אינן חלק מנכסי קופת הנשייה.

סיכום חישוב - חדלות פירעון