החישוב מבוסס על הנוסחה הבאה:
תשלום חודשי =
(הכנסה נטו של התא המשפחתי - הסכום הבסיסי - הוצאות מיוחדות)
--------------------------------------------------------------------------------------
2
X חלקו היחסי של החייב בהכנסות התא המשפחתי
פירוט המרכיבים:
- **התא המשפחתי:** לצורך חישוב התשלום החודשי, התא המשפחתי כולל את החייב, בן/בת זוגו ומי שפרנסתו עליו. מי שפרנסתו על החייב (ה"תלויים") הם אלה העונים על קריטריונים ספציפיים כגון ילדים קטינים (מתחת לגיל 18, או עד 21 במקרים מסוימים של לימודים/שירות) או אחרים שאינם מסוגלים לכלכל את עצמם מטעמים בריאותיים או גיל.
- **הכנסה נטו של התא המשפחתי:** זוהי סך ההכנסות החודשיות נטו של כל מי שנכלל בתא המשפחתי, מכל מקור שהוא (עבודה, קצבאות, דמי שכירות, דמי מזונות). הכנסה נטו משמעה לאחר ניכוי מס הכנסה, הפרשות לפנסיה וביטוחי חובה.
חשוב: דמי קיום לחיילים בשירות חובה וקצבאות עבור ילדי החייב מסיבות רפואיות אינם נכללים בחישוב ההכנסה של התא המשפחתי.
- **הסכום הבסיסי:** סכום קבוע המבוסס על קצבת נכות כללית ומהווה סכום מינימלי שיש להותיר בידי החייב למחייתו. סכומים אלו מפורטים בנספח א' למסמך ומוצגים במחשבון לפי מצב משפחתי. הסכום הבסיסי אינו מתייחס למקום מגורי החייב, מינו וגילו, אלא רק להרכב התא המשפחתי.
- **הוצאות מיוחדות:** הוצאות הניתנות להפחתה מההכנסה נטו של התא המשפחתי כנגד אסמכתאות מתאימות. אלו כוללות, בין היתר: הוצאות בריאות חיוניות (שאינן מכוסות בסל הבריאות), עלויות נסיעה לעבודה בתחבורה ציבורית, עלויות טיפול בילדים קטינים (שאינם זכאים ללימוד חובה, ומוגבלות עד 2,500 ₪ לילד) ועלויות למימון צהרונים (לילדים עד כיתה ג', ומוגבלות עד 1,000 ₪ לילד).
- **הכנסה פנויה:** ההכנסה שנותרת לאחר הפחתת הסכום הבסיסי והוצאות מיוחדות מסך ההכנסה נטו של התא המשפחתי. סכום זה מייצג את הכסף "הפנוי" לתשלום חובות.
- **חלקו היחסי של החייב בהכנסות התא המשפחתי:** הסכום שעל החייב לשלם לקופת הנשייה מותאם לחלקו היחסי בהכנסה הפנויה של התא המשפחתי. כך שהחייב ישלם רק מתוך החלק שלו בהכנסות.